Hos mennesker vet man i dag at tarmhelsen har stor betydning for både fysisk- og mental helse. Det er derfor ikke unaturlig å tenke at det samme gjelder også for vår beste venn. Mange hundeeiere kjenner til en situasjon når hunden begynner å klø mer enn vanlig, biter seg i pelsen, huden rundt øynene blir rød, eller kan til og med lukte «usunt». Når en hund har disse problemene, kan det være et alvorlig problem på ferde.
Ønsker du å forebygge allergier, eller redusere en allerede oppstått allergi hos din firbeinte venn, bør du lese følgende artikkel.
La oss bruke sunn fornuft og tenke over spørsmålet: Hvem eier de gigantiske hundematselskapene? De er multinasjonale selskaper hvor økonomi og profitt bestemmer.
Derfor er lavkostkorn eller lavkvalitets «avfall» fra animalsk produksjon hovedingrediens i fôrsammensetningen. Planteprotein (slik som for eksempel soya) har lenge vært dominant som hos produsenter som jager etter profitt.
Tradisjonelt tørrfôr lages ved hjelp av en ekstruderingsprosess. Det er en prosess hvor man lager en slags deig av diverse ingredienser som videre ekstruderes – vannet fjernes ved hjelp av høyt trykk og varmes opptil 200°C.
Hvis fôret er produsert ved ekstrudering under høyt trykk og temperatur, hva er det igjen av de naturlige næringsstoffene som vitaminer, fett og proteiner? Vitaminene blir ødelagt og fettet vil renne ut. Da må man erstatte disse næringsstoffene med kunstige tilsetninger. Erstatninger for kvalitetsråvarer, samt tilsatte konserveringsmidler har ingen plass i hundefôr.
Fraværet av viktig innhold som naturlige proteiner, fett, vitaminer og spesielt probiotika, kan svekke hundens immunforsvar. Svakt immunforsvar tåler dårlig ytre og indre påvirkninger eller angrep fra mikroorganismer, og bukker under. Dette utløser overdrevne forsvarsmekanismer som danner grunnlag for allergier. Diarésykdommer, røyting, kløe eller biting i pelsen er bare følge av den.
Tilstrekkelig med probiotika (laktobasiller = sunne bakterier) i maten bidrar til å opprettholde en sunn tarmmikroflora og hundens immunitet. Dette er en garanti for høyere motstand mot miljøpåvirkninger.
Husk at hunden har mange ganger bedre luktesans enn oss mennesker. Derfor trenger ikke maten noen kunstige smakstilsetninger for å gjøre den attraktiv. Det er tilstrekkelig med lukt av kvalitetskjøtt som hovedingrediens.
Det er også viktig at hovedkilden til proteinet er animalsk, derfor bør første ingrediens på innholdslisten være ekte kjøtt. Vær obs på kjøtt/beinmel og biprodukter av animalsk opprinnelse.
Fettet i fôret bør ha spesifisert opphav, fortrinnsvis fra kjøttet. Ofte føres kun «animalsk fett» på innholdslisten, i stedet for eksempel «kyllingfett» eller «fiskefett».
Sjekk også nøye kilde til karbohydratene i fôret (Obs: Karbohydrater er ikke det samme som sukker!). Karbohydrater av høy kvalitet omdannes under fordøyelsen i hundens tarm til sukker, og er dermed en god og viktig energikilde. Lettfordøyelig ris- eller potetflak er bedre enn korn, de er også i motsetning til ubearbeidet potet eller ris mye lettere fordøyelig for hunden.
YOGGIES er kaldpresset av rå, saktetørkede ingredienser. Kaldpresset betyr at temperaturen aldri overstiger 38°C og ingredienser bevarer dermed sitt naturlige næringsinnhold, smak og lukt. Ingredienser er nøye utvalgt, tørket, malt og presset i pelletsform. Fôret inneholder rått kjøtt (ingen beinmel eller proteinerstatninger som for eksempel soya), frukt, urter, tilsetningsstoffer som er gunstig for hundens utvikling og vitalitet, og det tilsettes levende laktobasillus. Den støtter magens mikroflora, forsterker immunforsvaret, og renser tarmene for sedimenter og avfallsstoffer.
YOGGIES kaldpresset fôr er basert på balansert BARF (Biologically Appropriate Raw Food) der ingrediensene tørkes sakte på lav temperatur. Derfor har de som fôrer hundene med YOGGIES begynt å kalle fôret for «tørket BARF».
I YOGGIES bevares også det naturlige fettet i kjøttet, i tillegg til at vi bruker kaldpresset fiskeolje som kilde til umettede fettsyrer omega 3 og omega 6, EPA og DHA.