Hunder med lite pels - som f eks ørkenhunden azawakh - fryser raskere enn andre.

Hunder er ikke nødvendigvis skapt for (ekstrem) kulde. Å være ute i kulden må alltid tilpasses de fysiske forutsetningene den bestemte rasen, og den bestemte hunden, har. Noen raser er bedre rustet til å tåle kulden blant annet fordi deres oppgave er eller har vært å passe på buskapen, vokte gården eller arbeide ute sammen med eieren.

Mange hunder tåler normal vinter uten problemer og har ikke behov for ekstra påkledning. Men det finnes flere unntak.

  • Hunder som er veldig små (f. eks. miniatyrhunder) befinner seg nære bakken og fryser derfor lettere.
  • Hunder som av natur er veldig tynne (f. eks. mynder) eller har veldig lite hår (f. eks. nakne hunder eller hunder som har opprinnelse i veldig varme land) vil fryse lettere fordi de ikke har pels og/eller fettlag som beskytter dem.
  • Eldre hunder (uansett rase) og hunder med forskjellige sykdommer (f. eks. forkalkninger) vil også trenge hjelp til å holde varmen, det samme gjelder for valper.

Ovennevnte hunder vil ha behov for påkledning på turer dersom temperaturen kryper (godt) under null. Andre raser, som for eksempel nordiske spisshunder, trives meget godt i kulden og har ikke noe behov for ekstra hjelp fra oss til å klare seg.

HVORDAN SER DU AT HUNDEN FRYSER?

I minusgrader bør du alltid tilpasse utetiden etter hunden for å bevare god hundevelferd. Hunder som fryser skjelver, på samme måte som mennesker. De vil også kunne løfte bein og trippe når dere stopper og står stille, hoppe eller tilsynelatende halte når dere går, fordi det er kaldest ved bakken. Noen krummer ryggen synlig, fordi hunden av natur har behov for å krølle seg sammen for å holde varmen. Viser hunden tydelige tegn på mistrivsel og vil snu, er det best å korte ned turtiden eller kle på hunden. 

BEVEGELSE VIKTIG

Hunder som ikke har fysiske forutsetninger for det, bør aldri bli stående ute i kulden! Hunder som står stille eller er i en (kald) bil, har lettere for å fryse enn hunder som beveger seg. Dette gjelder allerede ved noen få kuldegrader. Hundens liggeposisjon i bilen er en pekepinn – ligger den utstrakt, fryser den sannsynligvis ikke, ligger den godt krøllet sammen, er sannsynligheten større for at det er kaldt for den. Kle godt på hunden, ha med tepper den kan grave seg ned i, men aller viktigst – vurder om den heller ikke bør bli hjemme for å slippe bilturen.

TYPE SNØ HAR MYE Å SI

Hvilken type snø dere beveger dere i, har en del å si. Har hunden din en pels som kladder i nysnøen, eller som raskt blir våt i råtten snø, vil den fryse raskere. Å være våt i minusgrader er ikke behagelig selv om hunden har godt med pels. Kald vind øker de effektive kuldegradene ytterligere og må også tas hensyn til.

Har hunden din fått snøkladder i pelsen, skyll pelsen forsiktig med lunkent vann (ikke varmt!), og pakk hunden i teppe eller kle på han ull som både varmer og puster når han er våt.

Hvor på kroppen fryser hunden?

Hunder fryser som oftest på potene og ørene, og innsiden av brystkassa. Dessuten fryser hannhunder på pungen, tispene på spenene. Snør det, er ryggen naturligvis ekstra utsatt.

Husk også at kulde gjør at hunden raskere vil bli irritert eller reagere på ting som han ellers ikke gjør – på samme måte som oss.

Å VELGE RIKTIG DEKKEN 

Dekkenet som sitter tett på kroppen uten å hindre bevegelse, varmer godt.

Når du skal velge klær til hunden, tenk først og fremst på funksjon og passform. Pass på at klærne ikke hindrer bevegelse, spesielt i armhulene, og de må ikke være så stramme at de skjærer seg inn i kroppen. God passform er ekstremt viktig, spesielt for den som er ekstra aktiv. Klær som er for store og flagrer rundt kroppen, varmer ikke. 

Genser som ligger tett inntil kroppen gir best mulig varme. En god GENSER bør dekke de viktigste muskelgruppene godt - det vil si brystkasse, skuldre/ryggen og lårene. 

Det finnes mange forskjellige typer OUTDOOR dekken som skåner godt for regn og vind. Dette er dekken som er gode å ha i sekken på en fjelltur. Er det kaldt, bør du ha en tynn genser under, velge et dekken i ull eller et med fôring.

For regnfulle dager finnes det REGNTØY både med og uten fôring. Tynne regndekken er å anbefale i sommermånedene hvor temperatur ikke er et problem. 

 Den norske vinteren kan være brutal for en hundekropp. Et godt VINTERDEKKEN holder de viktigste muskelgruppen varme og beskytter ledd mot kulde. 

De som fryser mye, kan ha en OVERALL som dekker hele kroppen og alle fire beina, og har åpninger kun for at hunden kan gjøre fra seg. En slik heldekkende dress kan også være nyttig for hunder som får mye snøballer i pelsen og får det vanskelig med å bevege seg. Noen hunder kan også bruke dressen som pysjamas hvis du liker å ha det kaldt i huset om natten.

Noen hunder kan også trenge en løshals/hette (kalles også snood) som dekker over ørene.

POTENE LIDER OGSÅ I KULDA

Vær oppmerksom og sjekk potene jevnlig for å forebygge skader som er smertefulle for hunden. Klipp vekk håret mellom trædepotene for å hindre isklumper. Om det er for kaldt, om dere går på skaresnø eller om hunden har såre poter, bør du bruke potesokker. 

Potesokkene kan også brukes som forebygging av saltskader, spesielt i byene hvor det saltes mye. De er også nyttige å ha på fjelltur om hunden går mye på snø.

Å VENNE SEG TIL DEKKEN

Selv om du har en hund som fryser, er det ikke sikkert at den vil gå med klær. Enkelte hunder ”fryser til” og nekter å bevege seg, går veldig stivt eller ikke vil gjøre fra seg med klær på. Det betyr at dere må trene litt mer på å bli vant til påkledningen.

Start med å ha på dekkenet i korte perioder, og belønn hunden når den beveger seg i den. 

Du kan kle på ham genseren når dere har kommet inn etter tur, da kan han få hjelp til å varmes opp raskere. Noen elsker å grave seg ned under varme tepper for å få opp varmen. Andre vil gjerne søke varme plasser i huset, gjerne foran peisen, for å få varmen i kroppen igjen.