Velg riktig dekken til din hund - (Copyright Houseofdogs.no)

Når fryser hunden?

Fr du bekymret for at din firbeinte venn fryser? Her får du vite hva du skal se etter. Hunder er ikke nødvendigvis skapt for (ekstrem) kulde. Noen raser er bedre rustet til å tåle kulden blant annet fordi deres oppgave er eller har vært å passe på buskapen, vokte gården eller arbeide ute sammen med eieren.

En genser som sitter utmerket på kroppen er gull verdt på kjølige dager. Ridgebackene på bildet har på seg Kevin jumper.  

Mange hunder tåler normal vinter uten problemer og har ikke behov for ekstra påkledning. Men det finnes flere unntak.
  

  • Hunder som av natur er veldig tynne (f. eks. mynder) har lite kroppsfett og klarer ikke å holde på varmen like godt som andre.
  • Hunder som har ingen pels eller veldig lite hår (f. eks. nakenhunder). Hunder som har opprinnelse i veldig varme land (f eks ridgeback) vil fryse lettere fordi de ikke har pels og/eller fettlag som beskytter dem.
  • Hunder som ikke har underull, f eks hunder som har silkepels. Hunder som er veldig små (f. eks. miniatyrhunder) har liten kroppsmasse og holder vanskeligere på varmen.
  • Hunder som har korte bein befinner seg nære bakken og fryser derfor lettere. 
  • Eldre hunder (uansett rase) og hunder med forskjellige sykdommer (f. eks. forkalkninger) vil også trenge hjelp til å holde varmen, det samme gjelder for valper.

Har du en av de ovennevnte hunder, er det mulig den vil ha behov for påkledning på turer dersom temperaturen kryper mot null eller når det regner. Andre raser, som for eksempel nordiske spisshunder, trives meget godt i kulden og ikke har noe behov for ekstra hjelp fra oss til å klare seg.

Eldre hunder har lettere for å fryse, det kan være nødvendig med en genser på kjølige dager. Terrieren Ludvik (12) har på seg en Hachiko jumper 02

HVORDAN SER DU AT HUNDEN FRYSER?

I minusgrader bør du alltid tilpasse utetiden etter hunden for å bevare god hundevelferd. Hunder som fryser skjelver, på samme måte som mennesker. De vil også kunne løfte bein og trippe når dere stopper og står stille, hoppe eller tilsynelatende halte når dere går, fordi det er kaldest ved bakken.

Noen krummer ryggen synlig, fordi hunden av natur har behov for å krølle seg sammen for å holde varmen. Viser hunden tydelige tegn på mistrivsel og vil snu, er det best å korte ned turtiden eller kle på hunden. 

En softshellvest i neonfarger gjør hunden godt synlig i terrenget, noe som er spesielt viktig i jakttider. Vesten holder varmen i kroppen, samtidig som den beskytter mot kratt og skog. Greyhounden Shadow har på seg Hachiko vest Neon.  


Å VELGE RIKTIG DEKKEN 

Når du skal velge dekken til hunden, tenk først og fremst på funksjon og passform. Pass på at klærne ikke hindrer bevegelse, spesielt i armhulene, og de må ikke være så stramme at de skjærer seg inn i kroppen.

God passform er ekstremt viktig, spesielt for den som er aktiv. Klær som er for store og flagrer rundt kroppen, varmer ikke, klær som er for små er ubehagelig å bevege seg i.

Velg et dekken som passer hundens kroppsform, for i likhet med menneskekroppen er det store forskjeller mellom hundene. Noen er lang og slank, andre er heller korte og butte. Noen liker å gå med halen oppover, mens andre bærer den lavt. Ett og samme snitt vil ikke passe alle.

En ullgenser holder hunden varm uten at den hindrer bevegelser. Azawakhen Bani har på seg en Kevin jumper EXCLUSIVE ullgenser.  

Tenk videre på hva dere skal bruke dekken til, og velg deretter. Det er ikke nødvendigvis slik at jo tykkere dekken, desto bedre uansett formål. Funksjon har mye mer å si. Regner det mye? Da trenger dere regndekken. Er det kjølig, men tørt? Da er en genser et godt valg. Skal dere på fjelltur eller bor dere på et værhardt sted? Da er nok softshell god å ha. Når kulda setter i til vinteren, er det tid for vinterdekken. 

En genser er praktisk for den aktive hunden, holder de viktigste musklene varme, samtidig som den er kledelig. Den belgiske fårehundenTzili har på seg Kevin jumper

HVORDAN SER JEG AT DEKKEN HAR GOD PASSFORM?

Et dekken som sitter godt vil ikke bevege seg nevneverdig under bevegelse.

Den vil gi hunden frihet til å bevege seg, og ikke gnage eller skjære i huden.

Et dekken som flagrer rundt hundens kropp gir ikke noe varme.

Det viktigste er at de viktigste muskelgruppene dekkes - brystkasse, ryggen og lår, og at hunden har frie bevegelser når den går og løper. 

Nedenfor ser du hvordan et dekken som sitter utmerket oppfører seg under bevegelse - det sitter. Azawakhen Abadi har på seg STING elite vinterdekken

Related Posts