Velg riktig sele og tilpass den riktig - (Copyright Houseofdogs.no)

Hvorfor bruker mange feil sele?

Mange hundeeiere har fått øynene opp for de udiskutable fordeler med å bruke sele på tur. Men det finnes mange seler på markedet - her får du vite hva du bør se etter for å velge riktig. 

Foto: ZeroDC

For å forstå hvordan velge riktig sele og hvordan selen skal sitte, er det viktig å ha grunnleggende forståelse av hundens bevegelser. I videoen nedenfor ser du bevegelse av både hundens skjellet og muskler. Se spesielt godt på skulderen. Den står for framdriften i bevegelsen. 

Se godt etter hvor mye bevegelse som ligger i skulderen. Skulderen må være fri at bevegelsen skal være effektiv.
(Videon er resultatet av en omfattende studie gjennomført av Martin Fisher*).

SJEKKLISTE for riktig sele-passform 

1. Velg en ergonomisk sele som passer kroppen til DIN hund.

 2. Kjenn etter hvordan selen sitter, spesielt rundt skuldrene under bevegelse. 

 3. Sjekk passform rundt halsen.

 4. Sørg for god avstand fra armhulene.

 5. Juster selen riktig.

6. Bruk riktig feste. 

Riktig sele for din hund

Det finnes ikke én type sele som passer generelt alle. Sørg for å velge den typen som holder skuldrene fri når hunden beveger seg. Det betyr at skulderbladet ikke skal komme borti selen når hunden går/løper.

Se opp for såkalte «gå-pent-seler» som skjærer hunden i armhulene eller hemmer bevegelser ved å klemme over skuldrene. De modellene som har størst sjanse for å sitte ergonomisk riktig, er Y eller H seler. 

Pass også på selens vekt. Flere seler på markedet er unødvendig voldsomme og veier rett og slett for mye. En sele skal ikke føles som å bære en ryggsekk. Den skal heller føles som en pulsklokke.

Unngå vanlig feil

Den vanligste feilen man gjør er at man velger en altfor stor sele, det vil si en sele som "henger" nedover på skulderen. En sele som sitter ergonomisk riktig vil sitte tett på halsen slik at det er klaring ned mot skulderen når selen er ferdig påsatt. Den vil heller ikke dra seg bakover hvis hunden trekker, i hvertfall ikke nevneverdig. Mange tror at selen som ligger forholdsvis tett på halsen er for liten, men det er helt motsatt - den er korrekt! 

Ryggdelen skal derimot være lang nok slik at magedelen ikke kommer for nær armhulene og skjærer eller gnisser. 

Skån pusterøret for trykk

Trykkpunktet foran på selen (stedet hvor selen tar imot trykket når hunden drar) må sitte på brystbeinspissen - den harde "kulen" i fronten midt mellom forbeina. Er selen for stor og løs rundt halsen, vil den gli opp når hunden trekker og trykke på pusterøret. Hvis hunden din hoster og harker når den trekker, er det et tegn på at selen er for stor rundt halsen.

Derimot når trykket ligger på brystbeinspissen, vil den belaste mest mulig korrekt. Pass på at bryststykket som går ned mot magen ikke er for bredt, skulderbevelsen går framover og vil stange borti det. 


Juster selen riktig 

Selen skal sitte tett på kroppen uten å være stram (det skal være mulig å sette en finger mellom selen og kroppen). Selen som er løs vil vri seg under bevegelse og har større sjanse for å skape gnisseskader. Både halsdelen og magedelen skal være tett på kroppen. 

Hvis selen har en ring foran, skal denne ikke brukes til daglig tur. Feste foran kan gi vridningsskader i ryggen dersom hunden drar eller gjør utfall. Bruk feste på ryggen. 

Til slutt: Å lære hunden å gå pent med løst kobbel er en treningssak. God tur! 

Vil du vite mer om hundens bevegelser?

*The Jena study. Prof. Dr. Martin S. Fischer, Professor of Special Zoology and Evolutionary Biology at the University of Jena, and his team presented their study on the locomotion of dogs in 2011. The “Jena Study ” took 4 years to complete and is the most comprehensive research work to date on the joint angle courses, segment movements, gait patterns, stride length, stride duration, etc. of dogs worldwide. The “Jena Study” on the canine gait apparatus led to spectacular new findings and is representative, comparative and the first of its kind to use a combination of various imaging devices.

VITE MER?
Les mer om studien her

Se foredraget til Dr. Fischer i sin helhet her